VÁŽÍME SI VAŠÍ VĚRNOSTI! Ihned při registraci získáváte slevu 2% a s každým dalším nákupem další větší slevy až 12%.

Jak se používá himálajská sůl?

Sůl nad zlato. Většina z nás používá sůl každý den při vaření. Najdeme ji i ve většině potravinách a dokonce i tam, kde byste ji nečekali. Bez soli by byl svět tak trochu… planý, bez chuti. Ale není sůl jako sůl. Existuje hned několik typů! Jedním z nich je i růžová himálajská sůl, kterou si teď představíme. A dokonce dojde i na tipy, jak ji používat. Tak hurá do toho!

Až z daleké oblasti Himálaje

Himálajská sůl vznikla ze stovky milionů let starých moří. Můžeme tedy říct, že pochází z dob, kdy Himálaje byly ještě pod vodou! Sůl se těží ručně z úpatí Himálajských hor, následně se suší na slunci, omyje a šetrně umele. Žádné chemické procesy – bělení, čištění, barvení, obohacování o další minerály a prvky. Jen 100% příroda. 

Co všechno obsahuje himálajská sůl?

Až 84 minerálních látek a stopových prvků! Příkladem může být hořčík, vápník, fosfor, selen, jód, chlór a železo, které je zodpovědné za typické růžové zbarvení.

Díky pestrému složení přispívá himalájská sůl k regulaci tlaku v cévách, zamezuje překyselení a udržuje v rovnováze pH, detoxikuje organismus od škodlivých látek, dodává tělu potřebné minerály, prospívá pokožce i vnitřním orgánům.

Kde a jak se používat himálajskou sůl?

Možností, jak užívat tento himalájský zázrak, máte hned několik. Můžete jím nahradit klasickou kuchyňskou sůl při vaření, pečení a dochucování pokrmů. Ale nemusíte zůstávat jen u toho. Co třeba vyzkoušet solanku z himálajské soli?

Solanka je slaný roztok z vody a soli, který pijí sportovci pro doplnění tekutin a minerálů. Nápoj vytvoříte tak, že rozpustíte 1 čajovou lžičku himálajské soli v 0,6 litru vody. Doporučuje se pít 2-3 dl před hlavním jídlem. Nezapomeňte ale tuto dávku soli odečíst od celkového denního příjmu. Užívat přespříliš soli taky není zdravé. 

Himálajskou sůl lze použít i v péči o pleť a na výrobu kosmetiky. Jak a kde?

  • Čištění zubů – Ano, opravdu s ní lze čistit zuby :-).
  • Deodorant – Himálajská sůl a solná mýdla jsou skvělými deodoranty a odstraňovači pachů. Vyzkoušejte!
  • Peeling – Sůl lze použít na odstranění staré kůže a zjemnění pokožky. Stačí smíchat sůl s tělovým olejem (kokosovým, olivovým,…) a domácí peeling je na světě.
  • Koupelová sůl – Příjemná, relaxační lázeň umí divy. O to víc, když přidáte himalájskou sůl do koupele. Zbavíte se nečistot, vyčistíte si póry a ještě si odpočinete.
  • Inhalace – inhalování vody s mořskou či himálajskou solí pomáhá dezinfikovat dýchací cesty. Ideální jako prevence v chřipkovém období.
  • Výplach nosu – Solný roztok můžete použít také k výplachu nosu. Stačí rozpustit 2-3 gramy soli ve 3 dl vody. Pročistíte si tak dutiny a podpoříte svou imunitu. Pak si na vás nějaká rýma nepřijde.