Pečení z kokosové mouky

Bezlepkové palačinky a chléb - pečení z kokosové mouky

V posledních letech se s rostoucím trendem zdravého stravování dostávají na výsluní i netradiční bezlepkové mouky. Jedním z těchto favoritů je kokosová mouka. Ta dokáže oživit kdejaký recept k nepoznání.

Jak kokosovou mouku používat?

Kokosovou mouku můžete použít místo klasické pšeničné mouky. Díky své specifické nasládlé chuti se hodí zejména do sladkých receptů, cukroví a dezertů, své místo najde i ale v receptech z indické a asijské kuchyně.

Při nahrazení pšeničné mouky kokosovou doporučujeme přidat do receptu o 1 vejce navíc, aby se těsto méně drolilo.

Palačinky z kokosové mouky

Budete potřebovat:

  • 6 ks vajec
  • 1 hrníček mléka (ideálně kokosového)
  • 4-6 lžic kokosové mouky
  • 1 lžička škrobu (např. arrowroot)
  • špetka soli
  • kokosový olej na smažení

Vejce vyšlehejte a postupně přidávejte zbylé suroviny. Kokosovou mouku nechejte až na konec a do těsta ji za stálého míchání přesívejte pomalu přes sítko. Těsto by nemělo být ani husté, ani řídké. Před smažením jej nechte ještě 10 minut odležet, aby kokosová mouka dostatečně nasákla vlhkost. Budete-li smažit hned, můžou se vám palačinky trhat, a to určitě nechcete :-).

TIP na závěr: Těsto pravidelně promíchávejte, kokosová mouka má tendenci se usazovat na dně.

Bezlepkový chléb z kokosové mouky

Budete potřebovat:

  • 5-6 ks vajec
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 250 g nastrouhané cukety (doporučujeme i zbavit vody)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce jablečného octu
  • 110 g kokosové mouky
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička himálajské soli
  • 1 lžička jedné sody
  • sůl a kmín

Vyšlehejte vejce, rozpuštěné máslo, nadrcený česnek a jablečný ocet. Postupně přidávejte nastrouhanou cuketu. Na konec přimíchávejte smíchané suché přísady, dokud nevznikne krásné těsto. To stačí pak nalít do formy (třeba silikonové), posypat kmínem a solí a péct na 170 °C cca 50 minut.

Recept pochází z histaminovakasulka.com