VÁŽÍME SI VAŠÍ VĚRNOSTI! Ihned při registraci získáváte slevu 2% a s každým dalším nákupem další větší slevy až 12%.

"Proč nemůžu spát?" Účinné tipy v boji proti nespavosti

Neustále se převalujete v posteli a nemůžete usnout? Zkoušeli jste změnit polohu, počítat ovečky, myslet na pěkné věci, a přesto stále nemůžete zabrat? A když už se vám to podaří, několikrát se během noci probudíte a ráno jste celí rozlámaní? Máme pro vás pár tipů, díky kterým budete spát jako dudek.

Než se do nich ale pustíme, podíváme se, kde se nespavost vůbec bere.

Příčiny nespavosti nejsou vždy stejné

Na usínání a kvalitu spánku má vliv mnoho faktorů. Někdy si to nemusíme ani připustit a chvíli nám potrvá, než problém, který vězí za probdělými nocmi, odhalíme. Příčiny můžeme rozdělit na vnější a vnitřní. Obecně se lze rychleji zbavit vnějších příčin – přílišné teplo v místnosti, chlad, ruch z venku, tikání hodin, nepříjemný materiál povlečení, nekvalitní matrace,…

K velmi častým a nepříjemným příčinám nespavosti patří také stres, ať už v práci, ve škole nebo v osobním životě. Tím se blížíme k tzv. vnitřním faktorům, mezi které patří tělesné a psychické problémy. Těch se už zbavuje mnohem hůř. Může se jednat o nemoc (rýmu, chřipku, kašel), bolest hlavy či končetin, svědění (ekzémy, neštovice) nebo psychické nemoci (úzkost, deprese, posttraumatický stres a další nepříjemnosti).

Jak nejrychleji usnout?

Nejvhodnější je odstranit příčinu nespavosti. Ačkoliv se to lépe řekne, než dělá, doporučujeme postupně pracovat na odstranění problému. Uvidíte, že jednoho dne budete spát zase jako Šípková Růženka. Vyhýbejte se před spaním také energetickým nápojům, kávě, alkoholu a povzbuzujícím potravinám (matcha tea apod.).

Zbavte se přebytečné energie a zacvičte si

Pokud máte sedavé zaměstnání, neholdujete žádnému sportu a pravidelně necvičíte, možná vězí kámen úrazu zde. Večer máte pořád dostatek energie na rozdávání. Začít můžete po lehoučku, ať si spíš neublížíte a ať se další den můžete hýbat. Pokud jste se v žádném sportu nenašli, vyzkoušejte jógu. Nejen, že si krásně protáhnete tělo, navíc uvolníte i svou mysl, což se před spaním vždy hodí. Na internetu najdete mnoho videí, které vám ve vašich začátcích pomohou.

Bylinky na spaní

Mezi nejznámější bylinky podporující klidný spánek patří meduňka lékařská. Účinný je ale taky heřmánek, levandule nebo mučenka opletní. Nejen že krásně voní, ale všechny tyto bylinky mají uklidňující a antistresující účinky. Skvělé vám také může pomoci kozlík lékařský. Ten pomáhá proti stresu, úzkosti a nervovému vyčerpání.

Jako další stojí za uvedení hluchavka bílá. Má protizánětlivé a detoxikační účinky a velmi příjemnou chuť. U hluchavky si však dejte pozor, nedoporučuje se užívat dlouhodobě.

Recept na uklidňující čaj z bylinek

  • 30 g kozlíku
  • 30 g třezalky
  • 20 g meduňky
  • 20 g květu levandule
  • 20 g květu heřmánku

Z bylinek si vytvoříme směs a 1 lžíci vaříme 15 minut ve 250 ml vody, poté 20 minut louhujeme. Pak už jen sceďte. Pijte maximálně 3krát denně.

Melatonin

Melatonin je látka běžně vyskytující se v našem těle. Nejvíce se uvolňuje během tmy a uprostřed noci, přibližně mezi druhou a čtvrtou hodinnou ranní. Jeho tvorba a výška hladiny ovlivňuje kvalitu spánku. S přibývajícím věkem se schopnost jeho produkce snižuje, proto mnoho lidí vyššího věku trpí nespavostí. Chcete-li upravit hladinu melatoninu a užívat si zase klidný spánek, můžete vyzkoušet melatonin v tabletách. V naší nabídce jsme pro vás navíc připravili melatonin.

Relaxační hudba a ušní svíčky

Než se uložíte do postele, pusťte si relaxační hudbu. Uklidňující, příjemná hudba vám může pomoci snadněji usnout. Muzikoterapie neboli léčba hudbou bývá doporučována nejen při nespavosti, ale také stresu a jiných psychických problémech. Může jít o orientální hudbu nebo přírodní zvuky (šum moře, zvuk lesa a ptáků,…). Stačí najít tu nejvhodnější kombinaci a usíná půjde raz dva.

Velmi uklidňující jsou také ušní svíce. Krásně se uvolníte a zbavíte se stresu. Ušní svíčky navíc působí jako prevence proti nemocem uší, bolestem hlavy a nachlazení. Neaplikujte je ale nikdy sami, požádejte někoho ve svém okolí, aby vám pomohl. Jen tak si dostatečně odpočinete a uvolníte se.