VÁŽÍME SI VAŠÍ VĚRNOSTI! Ihned při registraci získáváte slevu 2% a s každým dalším nákupem další větší slevy až 12%.

Cukr jako droga - oslaďte si život zdravěji

Spousta z nás denně konzumuje jedy v potravinách, o kterých si myslí, že jsou zcela neškodné. Cukry a umělé chemikálie najdeme v každé domácnosti. Jsme na nich závislí a pomalu nám ničí naše zdraví. Co takhle se zamyslet a pohledat zdravější alternativu? Představme si chutnější a zdravější sladidla, která vás mile překvapí.

Máte rádi sladké? Pak byste se určitě měli zajímat o složení a množství přidaného cukru. Tento bílý zabiják, jak se mu přezdívá, ničí náš organismus už roky a roky, avšak spousta z nás o tom nemá zdání doteď. Nezávislé studie ukazují, že průmysl věděl o problému škodlivosti cukru vůči lidskému organismu. Přesto se cukr stále vyrábí a lidé jej pořád konzumují. Vzhledem k tomu, že počet lidí trpících obezitou roste, se o sladidlech mluví stále více.

Bílý neboli rafinovaný cukr je pro naše tělo nejméně přínosný především kvůli způsobu zpracování. Cukr se vyrábí z domácí cukrové řepy. Po sklizni, na podzim, se řepa dopraví z pole na zpracování do cukrovarů. Při něm ztrácí naprostou většinu živin, minerálů a vitamínů, které bychom z něj mohli využít. Světová produkce cukru činí kolem 160 milionů tun ročně.

Bílý cukr také velmi zatěžuje naše trávení. Způsobuje celkové překyselování organismu, což je velmi nebezpečné. Cukr má také zásadní vliv na srdeční onemocnění nebo některé druhy rakovin. Při velké spotřebě bílého cukru ochuzujeme svůj organismus zejména o vápník, který je důležitý pro stavbu kostí a zdraví zubů. Jestliže naše tělo přijme velké množství cukru, uvolní velké množství inzulínu, což způsobuje hypoglykemii nebo inzulínovou rezistenci. Díky inzulínové rezistenci tělo není schopné dostatečně rychle vstřebat glukózu, což způsobuje, že se glukóza v krvi a játrech zvyšuje. Toto spolu s genetickými a environmentálními faktory může vést k prediabetu a nakonec ke vzniku diabetu.

Velkým strašákem novodobé společnosti je obezita. Ač je tato problematika aktuální spíše v Americe, i my bychom neměli nic zanedbávat. Cukr je levný, vlastně také přírodní a všem chutná. Stejně jako alkohol. Vyrábí se z cukru a závislých jedinců stále přibývá. Měli bychom se zamyslet nad tím, jak se stravujeme. Zdraví máme totiž jen jedno.

Uspokojovat chuť na sladké je přirozené, ale co takhle zkusit přírodní sladidla?

TMAVÝ TŘTINOVÝ CUKR (melasový cukr) - zachovává si mnohem více vápníku a hořčíku než třtinový cukr světlejší.

SUŠENÁ TŘTINOVÝ ŠŤÁVA

STÉVIE - toto přírodní sladidlo je považováno za mimořádný zdroj necukerného sladidla, bez kalorií. Pomáhá udržovat cukr v krvi a játrech v rovnováze - vhodné pro diabetiky, podporuje pankreas.

XYLITOL - zdravý přírodní cukr, mezi diabetiky velice vyhledávaný. Neobsahuje barviva ani konzervanty.

KOKOSOVÝ CUKR -  tato opravdová pochoutka obsahuje vitamíny B, hořčík, zinek a železo.