JÁTRA – MAGICKÝ ORGÁN

Játra jsou metabolickou továrnou organismu. Každý orgán v našem těle má nezastupitelnou funkci. Játra jich má 500! Čistí krev, produkují velké množství tepla, ukládají vitamíny a minerály, vyrovnávají hormonální hladinu, denně vytvoří až litr žluče,.. Játra mají fascinující schopnost regenerace a jsou schopna znovu dorůst. Ale i tato regenerační schopnost není samospasitelná, i ona „má své meze“.

Játra bývala za starých časů považována za sídlo duše.

Mnozí znás se domnívají, že postižení jater souvisí s alkoholem či žloutenkou. Nepiju, nechovám se rizikově, choroba jater se mě netýká. OMYL! Alkohol není jedinou příčinou onemocnění jater. Dalšími nebezpečnými faktory mimo jiné jsou konzumace vysokoenergetické stravy, užívání léků, nezdravé stravování, kouření, přejídání a obezita a v neposlední řadě zrádná „Éčka“ či stres.

Játra trpí nadměrným příjmem cukrů, tuků i průmyslově zpracovaných potravin. Ubližuje ji stres. Podle amerického Národního centra je hepatotoxicita vyvolaná léky nejčastějším důvodem akutního selhání jater v USA.

Problém jater je, že se jejich poškození navenek dlouho neprojevuje. Pokud jsou játra, nemocná většinou to o sobě nedají dlouhou dobu vědět. Játra ovlivňují, co se z krve dostane do organismu a co z něj odejde pryč. Pokud nefungují správně, do těla se nám kvůli tomu poté dostává nebezpečně vysoké množství škodlivin a bakterií. Poškozená játra je z těla neodvádí, a tak způsobují zdravotní problémy přerůstající do závažných nemocí.

MĚJTE RÁDI SVÁ JÁTRA A PODPOŘTE JEJICH FUNKCI!

  • Jezte vyváženou stravu
        
  • Mějte váhu pod kontrolou
               
  • Nevystavujte se toxinům
               
  • Nekuřte tabák ani jeho náhrady
               
  • Léky na předpis užívejte opatrně
               
  • Ověřte si očkování proti hepatitidě

Nejsilnějším pomocníkem na regeneraci játry je bezesporu Ostropestřec mariánský!
Dalšími podporovateli ke zdravým játrům jsou určitě:
Borůvky, brusinky a jiné drobné bobulovité ovoce

Tento typ ovoce pomáhá udržet játra zdravá, chrání je před poškozením, zrychlují a zesilují reakce imunitních buněk a hladinu jaterních enzymů.

Česnek

Česnek pomáhá snížit tělesnou hmotnost a obsah tělesného tuku u lidí s nealkoholickým ztučněním jater. Je důležité myslet i na přirozené hubnutí pomocí stravy a pohybu, protože nadváha i obezita přispívají vzniku ztučnění jater (steatózy).

Košťálová zelenina

Do skupiny patří kapusta, květák, brokolice, kedluben, artyčok, kadeřávek a různé druhy zelí. Důležitý je vysoký obsah vlákniny, kterou játra potřebují. Zvyšuje aktivitu antioxidačních a detoxikačních enzymů. Košťálová zelenina si své účinky uchovává i uvařená.

Šťáva z červené řepy

Také červená řepa je významným zdrojem antioxidantů a dusitanů, které rozšiřují cévy a pomáhají játra lépe prokrvovat. Řepa pomáhá tlumit záněty jater, snižovat oxidační poškození a podporuje detoxikační funkce.

Grapefruit

Grapefruit je zdrojem antioxidantů chránících játra před poškozením a záněty. To platí pro celé tělo a nejen játra. V játrech pomáhají zpomalit rozvoj fibrózy.

Hrozny

Významnou látkou je resveratrol, který obsahují hlavně modré, červené a fialové hrozny. Játra chrání před poškozením kvůli alkoholu, cholesterolu a chemickým látkám. Zlepšuje zpracování cukrů a tuků, snižuje fibrózu a steatózu jater. Kromě samotných hroznů je výborná i hroznová šťáva.

Ořechy

Ořechy obsahují důležitý antioxidant vitamin E, zdravé tuky a další sloučeniny dobré pro játra. Ořechy snižují riziko vzniku a závažnost existující steatózy (nealkoholického ztučnění jater).

Ryby

Ryby jsou významným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Kromě jater, ve kterých snižují záněty a hladinu jaterního tuku, jsou prospěšné pro udržení zdravého srdce. Z potravin najdete omega-3 mastné kyseliny v různých semínkách (konopná, lněná, chia) a ořeších. Také ve vejcích, rostlinných a rybích tucích.