VÁŽÍME SI VAŠÍ VĚRNOSTI! Ihned při registraci získáváte slevu 2% a s každým dalším nákupem další větší slevy až 12%.

Zdraví podle Čínské medicíny KVĚTEN – srdce (oheň)

KVĚTEN – srdce (oheň) - je měsíc lásky, příroda je krásně rozkvetlá a plná života. Podle biologickéhokalendáře nastává léto 16. května. Je to doba, kdy vše v přírodě láká svoji krásou a svěžestí zvířata i lidi.

 

V polovině května začíná biologické léto - energie tepla tak přechází do horka.

A proto, po jarní očistě, nastává vhodné období pro pokračování celkové obnovy organismu.

Dny se pomalu, ale jistě prodlužují, jsou čím dál tím víc teplejší, máme větší potřebu trávit čas venku, setkávat se s lidmi, chodit do společnosti a vše směřovat k radosti ze života. Radost, snění, bezstarostnost jsou emoce, které podle čínské medicíny přísluší elementu ohně.

 

V květnu je nejvíce oslabeno srdce, kterému právě element ohně náleží.

Pro toto období je typický dynamický růst, aktivita, krása a síla. Nejvíce je aktivní srdce, cévní a nervový systém. Důležitá je mineralizace - doplňování minerálních látek a vitamínů pro správnou výživu a zdraví každé buňky v těle a vyrovnání celého endokrinního systému. Tímto pomáháme předcházet mnoha zdravotním problémům a chronickým nebo vážným nemocem ve vyšším věku – osteoporóza, artróza, diabetes.

Zdravé srdce má dobrý vliv na slinivku a ta zase ovlivňuje funkci plic. Takže péčí o tyto orgány podporujeme zdravé a silné plíce, což pak oceníme především na podzim, kdy jsou plíce nejvíce zatěžované.


Naše zdraví očima čínské medicíny

Tradiční čínská medicína je stará několik tisíc let a symbolem dobrého zdraví je harmonie v organismu, rovnováha mezi energiemi (čchi) jang a jin. Je-li energetická vyváženost porušena, člověk onemocní. Proto energetická disharmonie bývá prvotní příčinou řady nemocí. Jak již bylo uvedeno, v měsíci květnu je podle přírodní medicíny nejvíce ohroženým orgánem srdce. Srdce je svalový orgán. Srdce potřebuje čerstvou okysličenou krev - ale také radost, lásku, úctu a uznání!

Srdce řídí krev, cévy, tepny a žíly. Pokud srdce funguje správně, krev v těle plynule proudí. Pokud je však naše srdce oslabené (a to nejen fyzicky), proud krve je zpomalen a nastávají blokády, které zadržují energii v našem těle. Krev z pohledu čínské medicíny nepředstavuje pouze krev jako tekutinu, ale je to jedna z forem životní energie čchi.

 

Svému srdci můžete prospět správným jídelníčkem, pravidelným pohybem, spánkem a

psychickou pohodou. Nekouřit. Srdce je sval, který pravidelnou aktivitou sílí. A také potřebuje ke své práci dostatek výživných látek. Každý den od 11-13 hod je naše srdce nejaktivnější. Je proto vhodné mít klidnější režim a nepřijímat nic, co nás nabudí (např. kofein, černý a zelený čaj, čokoláda, ale i hádky, stres nebo extrémní sporty). Není dobré ho zatěžovat ani velkým množstvím těžkého jídla.

K srdci náleží hořká chuť, takže potraviny právě této chuti posilují naše srdce. Zařaďme do svého jídelníčku potraviny, jako jsou čekanka, kopřiva, polníček, červená řepa, červená paprika, růžičková kapusta, rukola, saláty, rajčata a ředkvičky. Z ovoce je prospěšný především grep, kdoule, maliny, ostružiny, borůvky. Z luštěnin jsou to převážně naklíčené mungo fazolky, sójové klíčky, čerstvý hrášek, červené fazole. Mezi vhodné obiloviny patří amarant, pšeničné klíčky nebo žito. Mléčné výrobky konzumovat převážně zakysané. Výborné jsou čerstvé bylinky a koření jako šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo kurkuma. Na posílení srdce se doporučuje syrový česnek, zázvor, cibule, lněné semínko nebo také pití čajů z kozlíku lékařského, třezalky, meduňky, srdečníku, pelyňku, jmelí či pupeny, květy i listy hlohu.

Je dobré omezit sůl, která zadržuje v těle vodu. A hlavně obecně dodržovat zásady zdravého životního stylu, kdy inspiraci můžeme čerpat z neuvěřitelného množství zdrojů na internetu.

 

Přejeme Vám konečně teplý květen a hlavně silné a zdravě tlukoucí srdce :)

Váš Bio-detox