VÁŽÍME SI VAŠÍ VĚRNOSTI! Ihned při registraci získáváte slevu 2% a s každým dalším nákupem další větší slevy až 12%.

OSTROPESTŘEC - zázrak nazývaný "Kristova koruna"

Ostropestřec mariánský  je jednoletá až dvouletá rostlina, která dorůstá do výšky přibližně 90 cm a vyznačuje se červenofialovými květy. Je často považován za plevel. Svůj původ má ve středomoří a dozrává zejména v druhé polovině září. V léčitelství se používá především pro svůj pozitivní vliv na játra, přestože stejně blahodárné účinky má také na žlučník. Semena ostropestřce se používají po staletí, Za pozitivní účinky ostropestřce mariánského jsou zodpovědné flavolignany silybin, silydianin a silychristin, které se souhrnně nazývají silymarin. Silymarin je známý také jako silný antioxidant.

Ostropestřec obsahuje skupinu bioflavonoidů známých jako silymarin, které se nacházejí v semenech. Tyto látky mohou chránit játra před poškozením tím, že brání toxickým látkám k přilnutí k jaterním buňkám a zabraňují tak poškození, způsobenému volnými radikály. Ostropestřec se často využívá při léčbě otrav toxickými houbami, cirhózy a hepatitidy.

Silymarin a jiné prospěšné látky:

Hlavní účinnou složkou Ostropestřce je silymarin. Semena ostropestřce však obsahují také asi 27 % bílkovin a 30 % jedlého oleje (kyselina linolová, olejová a nenasycené mastné kyseliny), aminokyseliny, cukry, quercetin a vitamin E (500 až 800 mg/kg).

Nejefektivnější je konzumace drcených semen  Ostropestřce mariánského, protože pod slupkou semínek se nachází nejvíce účinných látek - flavolignanů. Proto právě takto zpracované semena obsahují nejvíce možných účinných látek. Vše o správném užívání a zkušeností našich věrných zákazníků se můžete dozvědět ZDE.

Ostropestřec mariánský je jedním z přírodních zázraků, který Vám může pomoci udržovat játra v dobrém stavu. Jeho prospěšné vlastnosti, kterými přispívá ke správnému  fungování jater, dělají z Ostropestrce skvělý doplněk pro každodenní užívání. Stejně tak ho ovšem můžete využít v tradiční české i zahraniční kuchyni.

Správné užívání Ostropestřce:

Nejúčinnější je přímá konzumace DRCENÝCH semen. Ideální užívání Ostropestřce je ráno na lačno zapít dvě malé lžičky vodou a totéž večer. V této podobě se jednak pohodlně konzumuje, ale především je zajištěno dokonalé vstřebávání všech jeho účinných látek. Zároveň je tím zajištěn i druhotný benefit, kterým je „peeling“ střevních stěn, čímž Ostropestřce pomáhá k pročištění trávicí soustavy.

Nejúčinnější je použití semen drcených , které nebyly vystaveny teplotám vyšším než 40 °C. Protože je kvalita u nás na prvním místě, hledali jsme dlouho a vybírali pečlivě dodavatele, který by naše nároky na kvalitu dokázal splnit. Po důkladném výběru můžeme zodpovědně prohlásit, že námi vybraný dodavatel zpracovává Ostropestřec šetrně a precizně dodržuje postupy tak, aby kvalita nadrcených semen splňovala nejpřísnější kritéria. Ostropestřec v námi dodávané kvalitě Vám zaručí maximální výsledek a blahodárný účinek na Vaše játra.

Při nesprávném skladování drceného plodu, Ostropestřec mariánský poměrně rychle oxiduje, čímž se účinná látka silymarin pomalu vytrácí. Proto je nutné uchovávat jej v obalu bez přístupu vzduchu. Ostropestřec mariánský Bio-detox je balen v ochranných sáčcích, které zabraňují nejen přístupu vzduch, ale také světla a usnadňují správné skladování jako takové. Pro snažší užívání a skladování jsou sáčky znovu uzavíratelné pomocí tzv.zipu. V případě cestování lze přesypat potřebné množství Ostropestřce do tmavé uzavíratelné nádoby a můžete mít nepostradatelného společníka vždy bezpečně u sebe a vždy po ruce pro okamžité použití. Postačí Vám k tomu  pouze  lžička (či lžíce) a sklenice vody.

 

! TIP:

Pokud Vám přímá konzumace Ostropestřce drceného dělá potíže, můžete jej přidat do pokrmů, které nemají vyšší teplotu než 40°C. Chutnou a vhodnou možností jsou například mléčné výrobky jako např. jogurty, kefíry nebo jiné zakysané výrobky, ať už ochucené či nikoliv. Další alternativou je přidání Ostropestřcových drcených semínek do polévek, smoothie nebo hummusu.

Pokud použijete Ostropestřec do pokrmu, nezapomeňte vynásobit dávkování počtem osob, kterým budete pokrm podávat.

Bylinkové máslo s Ostropestřem drceným

Bylinkové máslo se sice skládá z másla, bylinek a soli, ale i v obyčejném bylinkovém másle se může skrývat mnohem víc.

Citrón, sůl a česnek vyzvednou bylinkové máslo na úplně jinou úroveň. Nebojte se, že bude příliš výrazné, příliš voňavé, příliš kyselé, příliš pálivé. Bude to přesně tak akorát. Tahle kombinace surovin pomůže bylinkám, aby lépe vynikly. Moje nejoblíbenější bylinky do bylinkového másla jsou: tymián, rozmarým, pažitka a bazalka. Další úžasné bylinky, které můžete použít jsou: kopr, šalvěj, máta i petržel.

S máslem se dá smíchat ledacos. Různé druhy koření, sušená rajčata, chilli, sardelky nebo olivy, ale i tekuté přísady, pokud budou v umírněné míře a nenaruší konzistenci másla. Například med, javorový sirup a jiné podobné sirupy, ovocné šťávy, zeleninová pyré, alkohol. Cokoli má výraznou chuť, může přijít do ochuceného másla.

Celkový čas: 15 minut

Suroviny:

  • 200 g másla
  • 1 větší špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • velká hrst jednoho nebo více druhů bylinek

Postup:

  1. Máslo vyjměte aspoň hodinu předem z lednice a vybalte ho z papíru, aby mělo pokojovou teplotu a změklo.
  2. Bylinky otrhejte ze stonků, ponořte je do mísy se studenou vodou, vyplavte z nich nečistoty, vyjměte je na kuchyňskou utěrku a nechte důkladně oschnout, čímž odstraníte všechnu vodu.
  3. Listy bylinek nasekejte nožem nahrubo. Česnek oloupejte a prolisujte. Bio citrón důkladně opláchněte pod teplou vodou, ostrouhejte z něj kůru a vymačkejte 10 ml šťávy. Zbytek citrónu využijte jinak, například do nápojů nebo míchaných drinků, desertů.
  4. Do kuchyňského robota se sekacím nástavcem vhoďte máslo pokrájené na pár kusů, nasekané bylinky, prolisovaný česnek, citronovou kůru a šťávu a sůl. Zapněte na nejnižší rychlost a nechte minutu promíchávat. Sejměte víko, stěrkou setřete suroviny ze stěn nádoby, a pokračujte další minutu v mixování. Takto robota ještě jednou nebo dvakrát zastavte a máslo setřete, až vznikne nadýchaná, jemně zabarvená máslová pěna s drobnými kousky bylinek.
  5. A teď to nejdůležitější - ručně přimíchejte potřebné množství nadrcených semínek Ostropestřce mariánského.
  6. Hotové máslo přendejte do hrnečku nebo skleněné mističky, pokud ho chcete natírat na pečivo.
  7. Můžete ho také zabalit jako váleček do potravinové fólie a dát ho ztuhnout do lednice. Váleček másla před podáváním vybalte, rozkrájejte na centimetrové plátky a pokládejte na velmi horké suroviny jako např. maso, zeleninu nebo brambory.

TIP: Máslo vydrží v lednici nanejvýš 5 dní. Pro delší skladování ho uložte do mrazáku.

Obsahuje flavolignany

Bez stabilizátorů

Bez „Éček„

Působí jako antioxidant