VÁŽÍME SI VAŠÍ VĚRNOSTI! Ihned při registraci získáváte slevu 2% a s každým dalším nákupem další větší slevy až 12%.

Udělejte si šťávu ze zeleného ječmene, radí vědci z Mendelovy univerzity

"Šťáva z mladého ječmene se používá při překyselení žaludku, migréně či nespavosti. Každý, kdo přijde poprvé, se diví barvě nápoje připomínající vodu z rybníka. Ale máme ho v nabídce už dlouho a je o něj velký zájem," potvrdila prodavačka jedné z brněnských vegetariánských restaurací Anna Pažebřuchová. Řeč byla o čím dál populárnějším nápoji, jehož nepříliš záživnou chuť podle odborníků vyvažují jeho blahodárné účinky na lidský organismus.

Udělejte si šťávu ze zeleného ječmene, radí vědci z Mendelovy univerzity

27. 4. 2012 17:20, autor: izi

Brno – Šťáva ze zeleného ječmene je nesmírně zdravá a může pomoci v prevenci celé řady civilizačních chorob, potvrdili vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Populární preparát, často prodávaný v obchodech se zdravou výživou, se k nám ve formě sušeného prášku dováží ze zámoří. Je to paradox, upozorňují vědci. Ječmen je druhá nejrozšířenější tuzemská plodina, kterou lze vypěstovat i doma v truhlíku.

Ječmen lze sklízet už zhruba týden po zasetí
Ječmen lze sklízet už zhruba týden po zasetí
  • Ječmen lze sklízet už zhruba týden po zasetí
  • Nápoj ze zeleného ječmene
  • Do Česka se ječmen dováží ve formě prášku
  • Při mletí se ječmen nesmí dostat do styku s kovem
 

"Šťáva z mladého ječmene se používá při překyselení žaludku, migréně či nespavosti. Každý, kdo přijde poprvé, se diví barvě nápoje připomínající vodu z rybníka. Ale máme ho v nabídce už dlouho a je o něj velký zájem," potvrdila prodavačka jedné z brněnských vegetariánských restaurací Anna Pažebřuchová. Řeč byla o čím dál populárnějším nápoji, jehož nepříliš záživnou chuť podle odborníků vyvažují jeho blahodárné účinky na lidský organismus. 

Zdravotním účinkům šťávy z ječmene se věnovali vědci z Mendelovy univerzity. "Obsahuje spoustu velice důležitých látek: antioxidační vitamíny C a E, spoustu různých enzymů, které jsou cenné pro činnost našeho organismu. Sušina mladé hmoty obsahuje kolem 10 procent minerálů jako například železo, vápník, hořčík, fosfor a další," vyjmenovala vedoucí výzkumu Jaroslava Ehreubergerová. Jednoduše řečeno – zelený ječmen obsahuje látky využitelné v boji s civilizačními chorobami a zvyšuje obranyschopnost organismu. 

přehrát video
Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehreubergerová z Mendelovy univerzity

Ječmen jako exkluzivní produkt? Paradox, říkají vědci 

Za slibně znějící zdravý nápoj si ale tuzemští zákazníci připlatí. Jedna sklenice šťávy vyjde ve zdravé výživě zhruba na 35 korun, čtvrtkilové balení sušeného extraktu pro výrobu nápoje se dá sehnat za tisícikorunu. Za vysokými cena stojí zdánlivá exkluzivita výrobku, dováženého ze zahraničí.

Šťáva z ječmene funguje proti překyselení, na zvýšení obranyschopnosti organismu a snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.

Ječmen je přitom v tuzemsku nejstarší pěstovanou – a v současné době i druhou nejrozšířenější obilninou na českých polích. "Ze zámoří se k nám dostává ječmen v podobě prášku, ale jeho cena je samozřejmě vysoká. Myslím si, že lidé, kteří si preparát tak draze kupují, si ani neuvědomují, jak běžná je to u nás plodina," uvedla Ehreubergerová. 

Cílem vědců z Mendelovy univerzity nebylo jen zkoumání účinků ječmene na lidský organismus, ale i jeho popularizace jako domácí, běžně dostupné plodiny. "Dalším výstupem je, že bychom chtěli získat výrobce, který by nápoj či preparát v Česku vyráběl z domácích surovin a následně prodával," dodala Ehreubergerová. Podle ní si může ječmen každý vypěstovat i doma, stačí zasadit semínka do běžného substrátu, nechat truhlík na slunci a zalévat. Rostlinky lze sklízet a lisovat už zhruba po deseti dnech. Jediná podmínka – ječmen by neměl přijít do styku s kovem, který ve šťávě ničí některé zdravé látky.

přehrát video
O zpracování ječmene Helena Pluháčková z Mendelovy univerzity